Campania anti-HPV, cel mai mare eșec din istoria campaniilor de vaccinare. Prof. Rafila: ”Am plătit 50 milioane de euro pentru un vaccin care nu s-a utilizat și a fost distrus”

La emsiunea Medika Special, moderată de Ioana Răduca s-a discutat despre vaccinare și despre campania de vaccinare anti-HPV, din 2008, care a fost un eșec. Medicul de familie Sever Oană și prof. dr. Alexandru Rafila au explicat de ce nu a funcționat campania.

”A fost cel mai mare eșec al unui campanii de vaccinare, din lume. Am plătit 50 milioane de euro pentru un vaccin care nu s-a utilizat și a fost distrus. Din păcate, campania nu a fost pregătită dinainte și s-au făcut mai multe greșeli. Una din ele a fost că vârsta de vaccinare aleasă a fost cam mică, adică 9-10 ani. În plus, s-au folosit două tipuri de vaccin, unul cu două tulpini, altul cu patru, fără niciun criteriu de selecție,” a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în în comitetul de organizare a Adunării Mondiale a Sănătății

Dr. Sever Oană, medic primar medicină de familie a vorbit și despre retincența părinților referitoare la acest vaccin care au asociat vaccinarea cu începerea vieții sexuale.

”Nu ne-am așteptat la această reacție din partea părinților și în special a taților. Ei au rămas cu senzația că dacă fac accest vaccin, fetițele nu se vor mai teme de bolile sexuale și își vor începe viața sexuală promiscuă. Totul s-a rezumat la controlul sexualității la fetițe,” a adăugat dr. Oană.

Puteți afla mai multe din materialul video următor:

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes