Sistemul de sănătate publică din Marea Britanie a introdus, în premieră mondială, un vaccin pentru prevenirea infectării cu bacteria care provoacă gonoreea. Această boală cu transmitere sexuală este foarte răspândită și, mai mult decât atât, bacteria din cauza căreia apare a devenit foarte rezistentă la terapiile clasice.
Acces vaccin împotriva gonoreei este implementat în Anglia prin intermediul unui program de vaccinare ce va fi lansat în premieră mondială. „Este un moment de referință pentru sănătatea sexuală” spun autoritățile britanice.
Cu doi ani în urmă, în 2023, în Marea Britanie numărul cazurilor de gonoree a depășit 85 de mii fiind cel mai ridicat după cel înregistrat în 1918, când infecția cu această bacterie a atras pentru prima dată atenția medicilor.
Vaccinul împotriva gonoreei nu este însă nou, ci este vorba despre un ser deja existent cunoscut sub numele de 4CMenB și este utilizat împotriva bolii meningogocice de tip B, o altă afecțiune bacteriană ale cărei consecințe pentru organism pot fi devastatoare.
„Prin lansarea acestui program de vaccinare de rutină care vizează gonoreea considerăm că reprezintă un progres semnificativ pentru ceea ce înseamnă sănătatea sexuală. Astfel, protejăm oamenii și limităm răspândirea infecției, combătând astfel tulpinile rezistente la antibiotice” susține dr. Amanda Doyle, director în cadrul Sistemului Național de Sănătate – NHS England.
Vaccinul a putea fi administrat începând cu 1 august 2025, urmând ca autoritățile sanitare să identifice pacienții eligibili. Concomitent cu acest ser, cei vizați pot beneficia și de seruri împotriva Mpox, HPV sau a hepatitelor A și B.
Acces vaccin nu a fost ales întâmplător având în vedere că el conține tulpini de nisseria meningitidis, bacterie înrudită genetic cu nisseria gonorrhoeae, bacteria responsabilă de apariția gonoreei.
Simptomele gonoreei
Gonoreea se manifestă prin scurgeri vaginale sau uretrale anormale, durere sau usturime la urinare, disconfort abdominal sau pelvin, durere în timpul actului sexual și, uneori, sângerări între menstruații sau după contact sexual.
Dacă gonoreea nu este tratată, poate duce la complicații grave precum boala inflamatorie pelvină la femei (care poate provoca infertilitate, sarcini extrauterine sau dureri pelviene cronice), epididimită la bărbați (ce poate duce și ea la infertilitate), răspândirea infecției în sânge sau articulații (gonoree diseminată) și creșterea riscului de infectare cu HIV.