Cancer: obiceiuri care aduc boala mai aproape, alimente care o țin departe

Cancerul a ajuns, în ultimii ani, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar specialiștii vorbesc despre faptul că, în următorii 30 de ani, va deveni o adevărată epidemie. Tipuri rare de cancer în urmă cu 10-15 ani au ajuns să aibă acum o frecvență mult mai mare.  Prezent la Medika TV, medicul oncolog Cătălin Costovici a vorbit despre incidența  unor tipuri de cancer, dar și despre tipurile cele mai frecvente.

Fără îndoială, există mai multe cazuri și mai multe tipuri de cancere decât în urmă cu 20-30 de ani. Incidența cea mai mare o are cancerul de plămâni, cel puțin în țara noastră. Un factor favorizant pentru apariția cancerului de plămâni îl reprezintă fumatul, însă sunt foarte mulți pacienți care au avut un stil de viață sănătos și nu au fumat și care au dezvoltat această formă de boală. Apoi avem acele tipuri de cancere care înainte erau foarte rare, la copii de exemplu, sunt foarte multe. Oncopediatria se confruntă cu o adevărată epidemie. Nu știm clar nici acum de ce copiii fac cancer, dar e evident că elementul genetic are o contribuție importantă. Șansele ca o persoană să dezvolte această boală sunt mai mari în cazul în care a avut părinți diagnosticați cu cancer”, a spus medicul Cătălin Costovici.

Stilul de viață influențează în mod evident apariția bolii. Contează ce mâncăm, aerul pe care îl respirăm, orice comportament negativ putând determina, în timp, apariția unor mutații la nivel celular, care în final duc la apariția cancerului. Există totuși și alimente care ar putea ține departe boala.

Vorbim, în principal, de alimentele bogate în antioxidanți, care au rol protectiv, ceea ce înseamnă scăderea incidenței bolii. Cei mai mulți antioxidanți îi găsim în roșii, nuci, broccoli, avocado, varză, afine, scorțișoară, cuișoare, prune, fasole, mere care, consumate regulat, sunt extrem de benefice pentru organism. Să mâncăm numai aceste alimente nu garantează însă că nu vom face cancer, pentru că boala este rezultatul unor mutații cumulative, care se întâmplă de-a lungul anilor, nu de azi pe mâine. Sunt, de exemplu, obiceiuri care se pot dovedi nocive, cum e expunerea repetitivă la ultraviolete din copilărie, care poate duce la cancer la vârsta adultă”, a mai spus medicul oncolog Cătălin Costovici.

În afara cancerului pulmonar, în România se mai înregistrează o incidență crescută la cancerul de sân, de colon, de col uterin și de prostată.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes