Când ajung testele rapide la spitalele din țară. Anunțul autorităților despre numărul testelor disponibile

43.000 de teste antigen sau așa-numitele teste rapide vor ajunge joi și vineri în unitățile de primiri urgențe din toată țara. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat că săptămâna viitoare va fi în evaluare achiziția a circa un milion de astfel de teste.

Săptămâna trecută, prin Ordin de Ministru, au intrat în vigoare noi reguli de testare, care prevăd folosirea testelor de detecție a antigenelor SARS CoV-2 în cazul pacienților cu simptome care ajung în UPU/CPU.

 „Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum menționa un barometru, foarte important este prezența și formatarea Unităților de Primiri Urgențe. Aceste 43.000 de teste în primă fază vor fi distribuite Unităților de Primiri Urgențe, tocmai pentru a decolmata aceste UPU-uri și a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie. În măsura în care îl depistăm în jumătate de oră să spunem că este SARS-CoV-2 pozitiv atunci îl putem dirija către unitățile specializate. Dacă este SARS-CoV-2 negativ îl putem dirija către cele care tratează patologia non-COVID”, a declarat Nelu Tătaru într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a precizat că astfel de teste sunt folosite în toate țările membre UE, iar un număr important de teste va fi achiziționat în curând.

Avem în această săptămână, cred că pe 5 (noiembrie – N.R.) vor fi distribuite. Pe 5 sau 6 vor fi distribuite în UPU-uri, iar săptămâna următoare avem în evaluare și achiziționarea a încă un milion astfel de teste pentru a putea dirija. După cum știți, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziționat și se achiziționează în continuare aceste teste pentru țările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.

Despre noile reguli de testare și traseul pacienților diagnosticați cu COVID-19 puteți citi AICI.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes