Când apare intoleranța la gluten și cum poate fi tratată. Explicațiile specialiștilor

Considerată o afecțiune a omului adult, intoleranța la gluten apare, de fapt, în copilărie. Părinții trebuie să fie foarte atenți la starea de sănătate a copiilor, pentru că această boală le poate pune viața în pericol.

Studiile au arătat că, deși tot mai mulți adulți suferă de intoleranță la gluten, primele semne ale acestei probleme medicale apar, de cele mai multe ori, în copilărie. Mulți părinți nu știu însă să apeleze la medici atunci când este nevoie, tocmai de aceea boala evoluează la maturitate.

Primele semne apar la vârsta pediatrică. Situația este puțin mai complicată de multe ori, părinții nu asociază problemele copilului imediat, pentru că simptomele nu apar imediat cu introducerea în alimentație a grâului. Sub formă de biscuiți sau griș”, a precizat dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatrie și gastroenterologie, la Medika TV.

Simptomele pe care intoleranța la gluten le provoacă în cazul copiilor pot să le afecteze dezvoltarea și ritmul de creștere.

Manifestările pot să fie în primă instanță de agitație psihomotorie a copilului, cauzată de balonare, tulburări ale scaunului, pe care părintele poate nu știe să le interpreteze, vărsături. Dacă nu se prezintă la medic, problemele pot deveni serioase, se poate ajunge până la încetarea creșterii. Chiar am văzut cazuri de pierdere a achizițiilor neuromotorii, copiii regresează neurologic”, a mai spus dr. Steluța Boroghină.

Specialiștii explică faptul că există o singură procedură terapeutică pentru remedierea acestei probleme, și anume dieta care să conțină alimente fără gluten.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea