Când se va rezolva criza antidiabeticelor orale. Reprezentant al Agenției Naționale a Medicamentului: “Există cantități semnificative în carantină! Se rezolvă luna aceasta!”

România se confruntă de ceva vreme cu o criză acută de antidiabetice orale.  Nu sunt singurele medicamente esențiale care lipsesc. La fel se întâmplă și cu Euthyrox-ul, care în continuare se găsește greu în farmacii, dar și cu unele suplimente cu Vitamina C și Vitamina D, folosite inclusiv în tratamentul COVID-19, care la rândul lor sunt prezente în cantități limitate pe piață.

Problema este la nivelul întregii țări, dar în curând va fi rezolvată, cel puțin în ceea ce privește cel mai cunoscut antidiabetic oral, folosit de pacienții care au diabet de tip 2.

Cel mai târziu săptămâna viitoare, medicamentele pentru diabetici vor ajunge în România, a declarat la Medika TV Ana Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului. Potrivit acesteia, a existat un cumul de factori care a determinat criza de pe piața din România, dar aceasta va fi rezolvată în cursul lunii noiembrie.

Am studiat în sistemul electronic de raportare a stocurilor de medicamente, platforma Ministerului Sănătății, și am studiat și site-ul Agenției Naționale a Medicamentului la rubrica “notificări de discontinuitate” și am putut constata că sunt trei producători care anunțat din timp că vor lipsi de pe piață din motive comerciale sau de fabricație, fără estimarea datei reluării comercializării. De asemenea, mai multe medicamente pe bază de metformină sunt prezente pe piață, dar din baza de date nu putem ști decât un total. Nu avem o imagine defalcată doar pe farmacii sau pe distribuitorii angro.

Este o problemă în distribuția unora din medicamentele pe bază de metformină, de aceea am luat legătura cu unul dintre producători care ne-a asigurat că, deși există probleme cu procurarea materiei prime din India sau China, că sunt probleme apărute în urma contextului pandemic actual, sunt întârzieri în livrarea substanței active, cu toate acestea există cantități semnificative aflate în carantină care vor intra în țară în a doua jumătate a lunii noiembrie“, a declarat, la Medika TV, Ana Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea