Cardul de sănătate este obligatoriu din nou, de astăzi. Medicii de familie sunt nemulțumiți

De la 1 octombrie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, după cum a transmis încă de la începutul săptămânii Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate, cu excepția consultațiilor la distanță. Decizia a fost adoptată de Guvern, ceea ce înseamnă că de azi se revine la comunicarea electronică existentă înaintea stării de urgență, prelungită ulterior până la 30 septembrie.

Medicii de familie cer Guvernului să se revină asupra acestei decizii și amintesc de blocajele sistemului, dar și de riscul reprezentat de manipularea cardului, în plină pandemie.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei? Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate. Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carențe de funcţionare”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea