Care este prima țară din Europa care ar putea deveni „fără fumători” și cum a reușit acest lucru

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează miercuri „Ziua mondială fără tutun”, Suedia este aproape de a se declara prima țară europeană fără fumători, având cea mai scăzută rată a fumatului din Uniunea Europeană, cu mai puțin de 5% fumători zilnici în rândul populației.

Mulți experți cred că Suedia a ajuns una dintre țările cu un consum zilnic scăzut de țigări după decenii de campanii împotriva fumatului și legislația sa anti-fumat, în timp ce alții indică prevalența unui produs din tutun fără fum, „snus”, care este interzis în alte părți ale Uniunii Europene, dar care este comercializat în Suedia ca o alternativă la țigări. Indiferent de motiv, un lucru este cert: Suedia este aproape de a deveni prima țară fără fumători.

Doar 6,4% dintre suedezii cu vârsta de peste 15 ani fumau zilnici în 2019, cel mai mic procent din UE și mult sub media de 18,5% din blocul celor 27 de națiuni, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Cifrele Agenției de Sănătate Publică din Suedia arată că rata fumatului a continuat să scadă de atunci, ajungând la 5,6% anul trecut.

„Ne place să avem un stil de viață sănătos, cred că acesta este motivul”, a declarat Carina Astorsson, o rezidentă din Stockholm. Fumatul nu a interesat-o niciodată, deoarece „nu-mi place mirosul; vreau să am grijă de corpul meu”, a mai spus tânăra.

Riscurile fumatului par să fie bine înțelese de suedezii preocupați de sănătate, inclusiv de generațiile mai tinere. În urmă cu 20 de ani, aproape 20% din populație era fumătoare, ceea ce reprezenta o rată scăzută la nivel mondial la acea vreme. De atunci, măsurile de descurajare a fumatului au făcut să scadă rata fumatului în întreaga Europă, inclusiv interzicerea fumatului în restaurante.

Franța a înregistrat scăderi record ale ratelor de fumat între 2014 și 2019, dar acest succes a atins un platou în timpul apogeului pandemiei de Covid-19 – învinuită în parte de faptul că a provocat stresul care i-a determinat pe oameni să-și reaprindă țigara. Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani din Franța au declarat că au fumat în 2021 – o ușoară creștere față de 2019. Aproximativ un sfert fumează zilnic.

Suedia a mers mai departe decât majoritatea țărilor pentru a eradica țigările și spune că efortul a dus la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o rată relativ scăzută a cancerului pulmonar.

„Am fost primii care au restricționat fumatul în spațiile publice, mai întâi în locurile de joacă școlare și în centrele after-school, iar mai târziu în restaurante, cafenele în aer liber și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz”, a declarat Ulrika Årehed, secretar general al Societății Suedeze de Cancer.

„În paralel, taxele pe țigări și restricțiile stricte privind comercializarea acestor produse au jucat un rol important”.

Ea a adăugat totuși că „Suedia nu este încă acolo”, menționând că proporția fumătorilor este mai mare în grupurile socio-economice defavorizate. În Suedia, să vezi oameni aprinzându-și țigara devine un obicei din ce în ce mai rar în această țară de 10,5 milioane de locuitori. Fumatul este interzis în stațiile de autobuz și pe peronul trenurilor, precum și în fața intrărilor în spitale și în alte clădiri publice. La fel ca în cea mai mare parte a Europei, fumatul nu este permis în interiorul barurilor și restaurantelor, dar din 2019 interdicția de a fuma din Suedia se aplică și în zonele lor de relaxare în aer liber.

Producătorii suedezi de snus își prezintă de mult timp produsul ca fiind o alternativă mai puțin dăunătoare la fumat și își revendică meritele pentru scăderea ratelor de fumat din țară. Dar autoritățile sanitare suedeze sunt reticente în a sfătui fumătorii să treacă la snus, un alt produs cu nicotină care creează o dependență ridicată.

„Nu văd niciun motiv pentru a pune două produse dăunătoare unul împotriva celuilalt”, a declarat Årehed. „Este adevărat că fumatul este mai dăunător decât majoritatea lucrurilor pe care le poți face, inclusiv snus. Dar, acestea fiind spuse, există multe riscuri pentru sănătate chiar și în cazul snus-ului”. Unele studii au asociat snus-ul cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și nașteri premature dacă este folosit în timpul sarcinii.

Suedezii sunt atât de îndrăgostiți de snus-ul lor, un văr îndepărtat al tutunului de mestecat din Statele Unite, încât au cerut o derogare de la interdicția UE privind tutunul fără fum atunci când au aderat la blocul european în 1995.

„Face parte din cultura suedeză, este ca și cum ar fi echivalentul suedez al șuncăi de Parma italiene sau al oricărui alt obicei cultural”, a declarat Patrik Hildingsson, un purtător de cuvânt al principalului producător suedez de snus, care a fost achiziționat anul trecut de un gigant al tutunului. El a declarat că factorii de decizie politică ar trebui să încurajeze industria tutunului să dezvolte alternative mai puțin dăunătoare la fumat, cum ar fi snus și țigările electronice.

„În lume există încă 1,2 miliarde de fumători. Aproximativ 100 de milioane de persoane fumează zilnic în UE. Și cred că putem merge (doar) până la un anumit punct cu reglementări în materie de politici”, a spus el.

„Va trebui să le oferimi fumătorilor alte alternative mai puțin dăunătoare și o gamă variată dintre acestea”, a mai menționat el.

OMS, agenția de sănătate a ONU, afirmă că Turkmenistanul, cu o rată de consum de tutun de sub 5%, este înaintea Suediei în ceea ce privește eliminarea treptată a fumatului, dar notează că acest lucru se datorează în mare parte faptului că fumatul este aproape inexistent în rândul femeilor. În cazul bărbaților, rata este de 7%.

OMS atribuie scăderea ratei de fumat din Suedia unei combinații de măsuri de control al tutunului, inclusiv campanii de informare, interdicții de publicitate și „sprijin pentru renunțarea la fumat” pentru cei care doresc să renunțe la tutun. Cu toate acestea, agenția a precizat că în Suedia consumul de tutun se situează la peste 20% din populația adultă, similar cu media globală, dacă s-ar include snus și produse similare.

Sursa

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea