CE A ADUS PANDEMIA ESTE ALARMANT! Sute de cazuri de hărțuire, stigmatizare și chiar violență, care au vizat cadrele medicale și pacienții cu COVID-19

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a făcut publică o statistică îngrijorătoare, care arată că în primele şase luni ale pandemiei s-au înregistrat peste 600 de cazuri de violenţă, hărţuire şi stigmatizare la adresa personalului medical și pacienţilor.

Mai exact, este vorba despre un număr de 611 incidente, înregistrate în peste 40 de ţări.

Peste 20 la sută din incidente au inclus violenţa fizică, 15 la sută au fost incidente de discriminare pe bază de frică, iar 15 la sută au fost atacuri verbale sau ameninţări.

“Îngrijorător este că acestea sunt doar incidentele ştiute. Numărul real este probabil mult mai mare”, arată se arată Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pe site-ul icrc.org.

Iată și câteva cazuri concrete, înregistrate în lunile aprilie-mai:

– În Afganistan, principalul centru de izolare COVID-19 a fost închis jumătate de zi ca urmare a unor violenţe între rudele unui pacient care murise şi personalul medical.

– În Bangladesh, s-a aruncat cu cărămizi în locuinţa unui medic testat pozitiv cu coronavirus, pentru a-l forţa pe acesta să părăsească zona împreună cu familia sa.

– În Republica Centrafricană, rudele unei persoane decedate au agresat personalul medical, din cauză că restricțiile impuse nu le permiteau să preia trupul neînsufleţit.

– În Pakistan, medicii unui spital au fost agresaţi verbal şi fizic după ce un pacient cu COVID-19 a murit.

– În Filipine, un angajat din domeniul medical şi copiii săi au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţa după ce au fost hărţuiţi şi discriminaţi de vecini. Aceștia le opriseră inclusiv curentul electric.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii face apel către populație și guverne să lupte împotriva dezinformării, care stă, în cele mai multe cazuri, la baza apariției incidentelor.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea