Ce arată primele studii despre vaccinarea cu a treia doză. Documentele ajung la Agenția Europeană a Medicamentului

Compania Pfizer și partenerul său german BioNTech au prezentat autorităților de reglementare din SUA datele inițiale dintr-un studiu de fază 1 pentru a solicita autorizarea celei de-a treia doze de rapel a vaccinului anti-COVID-19, transmite Reuters.

Potrivit reprezentanților Pfizer, persoanele vaccinate cu a treia doză au prezentat anticorpi neutralizanți semnificativ mai mari împotriva virusului SARS-CoV-2 inițial, comparativ cu cele vaccinate cu două doze. De asemenea, rezultate similare s-au înregistrat și împotriva variantelor Beta și Delta ale coronavirusului.

Reprezentanții companiei au admis că eficacitatea vaccinului scade în timp, citând un studiu care a arătat 84% eficacitate de la un vârf de 96% la patru luni după a doua doză. Unele țări, inclusiv Israelul, au continuat deja planurile de a oferi doze de rapel.

Pacienții incluși în studiu au primit a treia doză la un interval de opt până la nouă luni de la a doua doză.

Producătorul de medicamente va transmite datele studiilor și Agenției Europene pentru Medicamente, dar și altor autorități de reglementare în următoarele săptămâni.

Săptămâna trecută, autoritățile de reglementare din SUA au autorizat a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech și Moderna pentru persoanele cu probleme ale sistemului imunitar, care sunt susceptibile de a avea o protecție mai slabă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea