Ce este gelozia și cum o putem gestiona? Explicațiile psihoterapeuților, la Medika TV

Gelozia, spun specialiștii, este o trăire intensă pe care cei mai mulți dintre noi o percepem în mod negativ. În psihoterapie, specialiștii lucrează pentru a-i ajuta pe oameni înțeleagă sursa acestei trăiri pentru a putea fi mai ușor de gestionat.

„Gelozia este doar o emoție. Este o emoție care vine să ne învețe ceva despre noi și cu cât noi ne gândim la emoția respectivă ca la ceva negativ, tindem să ne negăm o parte din noi. În primele intervenții identificăm care este cauza acestei emoții, să o recunoaștem și să stabilim în ce momente apare, să o acceptăm. Dacă fugim de gelozie și o ignorăm, ea va apărea continuu. Emoțiile de care fugim revin” a explicat la Medika TV, psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Pentru a înțelege emoția puternică numită gelozie, în timpul terapiei, oamenii care vin la cabinetul de consiliere sunt învățați să gestioneze această trăire intensă și să-i dea un sens.

„În timpul terapiei, scoatem gelozia, o punem pe masă și o disecăm, așa cum făceam la lecțiile de biologie de la școală.  Vedem ce are la bază, are ea o justificare sau este doar ceva iluzoriu? Aici lucrăm cel mai mult, pe descoperirea emoțiilor. Ce a condus la gelozie? Este o nesiguranță în cuplu, este o neîncredere? După ce procesăm și acceptăm faptul că există gelozia, încercăm să găsim o soluție să o putem ține sub control” a mai spus psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea