Ce este preeclampsia si cum poate fi prevenită

Preeclampsia este o boală specifică femeilor însărcinată și poate avea consecințe grave asupra mamei și copilului. Din fericire poate fi prevenită și ținută sub observație medicală. Singura responsabilitate este ca mama să vină periodic la medic pentru controale regulate.

Afecțiunea denumită preeclampsie provoacă disfuncții de organe și o creștere semnificativă a tensiunii arteriale.

„Preeclampsia practic înseamnă hipertensiune care apare după 20 de săptămâni de sarcină, asociată cu o disfuncție de organ al mamei. Cel mai frecvent este vorba despre rinichi. Hipertensiunea are valoarea peste 140 cu 90, asociată cu disfuncția de organ.

Preeclampsia cu cât apare mai devreme în sarcină cu atât este mai severă, deoarece trebuie să aducem pe lume copiii prematur. Singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea. Este o afecțiune specifică sarcinii, este legată de placentă și de sarcină, nu o întâlnim în alt moment al vieții noastre” susține dr. Luiza Guzgă, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în medicină materno-fetală, în cadrul Clinicii „Nativia”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Cauzele care provoacă această boală sunt încă necunoscute de medici.

„Din păcate nu știm din ce cauză apare. Știm că există o componentă genetică, știm că gravidele ale căror mame au avut preeclampsie în sarcină prezintă risc să aibă. Sunt anumite boli autoimune care cresc riscul de preeclampsie, așa cum este lupusul. Obezitatea, hipertensiunea înainte de sarcina sau diabetul zaharat pot fi de asemenea cauze ale declanșării bolii” explică dr. Luiza Guzgă.

Din fericire, boala poate fi depistată la timp și poate fi prevenită cu ajutorul medicilor.

„Majoritatea cazurilor de preeclampie vor apărea la gravidele care, aparent, nu au niciun factor de risc. Femeile trebuie să știe că există riscul să facă această boală de la începutul sarcinii și este important să facă verificări încă de la începutul sarcinii pentru a li se calcula riscul. Avem metode de depistare foarte eficiente. Putem identifica 90% dintre femeile care vor face preeclampsie” mai spune dr. Luzia Guzgă.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea