România, măsuri pentru izolarea cetățenilor repatriați de pe nava din Japonia

Șase cetățeni români care s-au aflat în ultimele săptămâni pe nava Diamond Princess, aflată în carantină, în spațiul maritim al Japoniei, vor ajunge la București, în cursul zilei de vineri. Procedurile de repatriere au început încă de joi când a fost trimisă o aeronavă italiană pentru preluarea cetățenilor europeni care au cerut repatrierea din Japonia.

Într-o intervenție telefonică la Medika TV, joi seara, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat cum vor decurge operațiunile de repatriere.

 ”În baza mecanismului de cooperare europeană, o aeronavă italiană va face acest transport al cetățenilor europeni din Japonia către Europa. România i-a înscris pe cei  șase cetățeni ai săi (n.r. -2 pasageri şi 4 membri ai echipajului), la bordul vasului a mers o echipă medicală cu un mini laborator mobil, au fost testați și duși către aeroport unde îi aștepta aeronava italiană. ..Ajunși pe aeroportul din Berlin vor fi preluați de avionul Spartan cu echipaj DSU la bord, în condiții de izolare, de presiune negativă, vor fi aduși în țară, duși la Institutul Matei Balș, unde vor fi testați pentru coronavirus. Apoi, cetățenii repatriați vor fi duși în centrul de carantină. Vă menționez că cei șase nu au simptomatologie de tipul infecțiilor respiratorii.”

Întrebat unde vor rămâne în carantină cei șase români, Nelu Tătaru a indicat centrul de carantină din București, un spațiu care a fost amenajat special după izbucnirea epidemiei de coronavirus, păstrându-se secretul asupra locației. Referitor la monitorizarea în timpul celor 14 zile de carantină și la protejarea personalului care va intra în contact cu cei șase români, oficialul MS a declarat:

 ”Vor sta în centrul de carantină din București. Vor fi izolați în interiorul unei camere cu toate dotările necesare. În fiecare zi, personal specializat le va schimba lenjeriile, le va duce alimente, cele necesare, iar, la nevoie, li se va asigura și consult medical…Cei care vor face toate aceste servicii pentru cetățenii aflați în carantină vor avea echipamente de protecție.” a detaliat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Oficialul a fost întrebat și despre starea celor doi români rămași în spitale din Japonia după ce au fost contaminați cu coronavirus, pe nava Diamond Princess. ”Nu există modificări spre severitate, chiar există o tendință spre vindecare.” a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes