CE SE ÎNTÂMPLĂ CU JUDEȚELE-FOCAR. Anunțul premierului Orban privind carantina

Numărul noilor cazuri de COVID-19 a crescut îngrijorător în ultima vreme în câteva dintre județele țării. Argeș, Brașov, Galați, Dâmbovița și municipiul București Au avut evoluții constant mari în ultimele zile, apărând inclusiv scenariul privind iminența unei carantine locale, cum s-a întâmplat în cazul județului Suceava.

Premierul Ludovic Orban a lămurit această situație, anunțând că nu există, deocamdată, nici o decizie privind carantina locală și că nu există premisele carantinării unui județ întreg.

„Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr… În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a declarat Ludovic Orban la finalul unei videoconferințe cu prefecţii, care a avut ca temă de discuții gestionarea crizei sanitare.

Discuțiile pe tema posibilității de a fi dispusă carantina zonală au venit în contextul intrării în vigoare a Legii carantinei, dar și a evoluției cazurilor din ultima vreme.

„Dacă într-o localitate – de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş – există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a mai spus Ludovic Orban.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea