Prof. C. Copăescu explică prin ce trec pacienții cu obezitate infectați COVID-19. Ce trebuie să știe

Informațiile destul de puține privind tabloul clinic al COVID-19 arată, cu destul de mare claritate, că pacienții obezi, diabetici, sunt predispuși complicațiilor în cazul unei infecții și au un risc mai mare de deces. Rata de deces este cu 6 procente mai mare față de cea a pacienților normoponderali. În plus, din totalul bolnavilor care ajung la ATI, în stare critică, 80%-90% suferă de obezitate, sindrom metabolic sau diabet.

”Este îngrijorător! Să ai o astfel de infectare și să fii obez, ai un risc de evoluție spre deces de peste 7%!” avertizează prof.dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurg specializat în chirurgie metabolică și bariatrică. Comunitatea medicală este îngrijorată, în mod special, de acești pacienți care, prin numărul mare și complicațiile pe care le fac, pot pune presiune pe sistemul medical până la pragul de colaps.

Într-o intervenție la Medika Special, prof.dr. Cătălin Copăescu a explicat ce se întâmplă în organismul unui pacient cu obezitate sau alte afecțiuni metabolice, care este infectat cu SARS-CoV-2 și de ce este un caz medical greu de gestionat. Virusul determină apariția microtrombozelor care împiedică circulația, la nivel pulmonar, renal, pancreatic sau la nivel de tub digestiv, putând genera blocaje la nivelul acestor organe, soldate cu deces.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea