CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PERSOANELE CARE AU AVUT COVID-19. Studiul care arată că e cale lungă până la vindecare

80% dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 au avut simptome și la două luni după ce au fost declarate vindecate și externate, arată un nou studiu, citat de Forbes.

4 din 5 pacienți au raportat simptome la două luni după vindecare. Cercetările, publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, au vizat 143 de pacienți din Italia care au fost spitalizați cu COVID-19 și care au supraviețuit bolii.

În medie, pacienții au fost evaluați la două luni de la debutul primului simptom COVID -19 și au petrecut două săptămâni în spital.

28 de pacienți au primit ventilație invazivă sau non-invazivă și pentru a fi incluși în studiu, au trebuit să fie externați din spital și să fie testați negativ. La momentul evaluării, niciunul dintre pacienți nu a raportat febră sau vreun simptom de COVID -19 acut, dar peste jumătate au raportat oboseală și 43% au raportat probleme de respirație. Aproape o treime dintre supraviețuitori au raportat dureri articulare, iar 22% au avut dureri în piept.

Doar 13% dintre pacienți nu aveau niciun simptom legat de COVID -19 după 2 luni, în timp ce peste jumătate din oameni au raportat trei sau mai multe simptome. De asemenea, studiul a adresat pacienților o serie de întrebări legate de calitatea vieții lor, 44% dintre pacienți spunând că aceasta este mai proastă decât înainte de a fi bolnavi.

Persoanele participante la studiu aveau între 19-84 ani, cu o vârstă medie de 57 de ani. De remarcat, studiul a analizat doar persoanele care au fost spitalizate cu COVID -19, astfel încât rezultatele pot să nu reflecte persoanele care au avut COVID -19 mai puțin sever, fără a necesita spitalizare. În plus, aproape trei sferturi dintre pacienți au prezentat semne de pneumonie interstițială atunci când erau în spital și nu este neobișnuit ca oamenii să prezinte simptome timp de câteva luni după o pneumonie severă.

Cu toate acestea, noile descoperiri adaugă dovezi din ce în ce mai mari că, la unele persoane, COVID -19 poate provoca simptome persistente și de lungă durată, chiar și după ce virusul în sine nu mai poate fi detectat. Mulți medici au avertizat că COVID -19 ar putea provoca handicap pe termen lung la unele persoane care supraviețuiesc bolii și au solicitat mai multe cercetări atât asupra efectelor acute, cât și cronice ale virusului.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea