Ce se intâmplă în creierul tău atunci când mănânci banane înainte de culcare? De ce nu e bine să le consumi noaptea târziu

Considerate un aliat puternic al organismului, bananele nu sunt tocmai recomandate pentru a le consuma înainte de culcare. Noi studii arată faptul că aceste fructe pot provoca coșmaruri.

Dacă treci printr-o perioadă în care calitatea somnului îți este afectată de coșmaruri, poate ar fi bine să renunți să consumi anumite alimente înainte de a merge la culcare.

Unii experți consideră faptul că nu ar fi bine să mâncăm banane seara târziu, deoarece pot perturba calitatea somnului. „Bananele sunt superalimente care pot fi savurate practic în orice moment al zilei. Cu toate acestea, consumul lor prea aproape de culcare poate contribui la o noapte de somn agitată și poate stimula vise sau coșmaruri intense” sunt de părere oamenii de știință.

Principalul efect pe care babanele îl au asupra creierului este creșterea nivelului de melatonină. „Datorită nivelurilor lor ridicate de magneziu, care relaxează mușchii și calmează corpul, mulți oameni pot beneficia de efectele lor liniștitoare seara târziu.

Cu toate acestea, bananele produc și o cantitate mare de melatonină, iar prea multă melatonină poate avea efectul opus față de scopul inițial. Experiența acestor niveluri înainte de culcare poate face mai dificilă adormirea. Acest lucru se datorează faptului că ritmurile circadiene vor fi perturbate și își vor activa imaginația” sunt de părere experții în somn.

Momentul în care se administrează melatonina este cheia pentru un somn bun. Ideal, dacă îți dorești o gustare înainte de culcare, încearcă să o consumi banane cu o oră sau două înainte să de a merge la culcare.

În locul bananelor, ca și gustare înainte de culcare, oamenii de știință recomandă consumul de kiwi. „Fructele precum kiwi reprezintă o alternativă excelentă dacă simți nevoia să ronțăi ceva înainte de culcare” este de părere Fergus Smithers, șeful Departamentului de Alimentație din cadrul Institutului de Sănătate Publică al Marii Britanii.

Kiwi este încărcat cu serotonină, un neurotransmițător care reglează ciclul de somn, ajutându-te să adormi în mod natural într-un somn mai profund.

Totuși, beneficiile pe care bananele le au pentru sănătate sunt multiple. Foarte bogate în fibre, bananele ajută digestia și te fac să te simți sătul, renunțând astfel la mâncăruri nesănătoase pentru a-ți potoli foamea.

SURSA

 

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea