CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN JUDEȚUL LIBER DE COVID. Motivul pentru care și-a pierdut acest statut

Aradul, primul județ din România declarat liber de COVID, după ce timp de o săptămână nu a fost înregistrat nici un caz nou de infectare, se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri. Cele mai recente informații de la autorități arată că într-o singură zi au fost depistate 20 de noi infecții, jumătate dintre ele provenind dintr-o singură localitate.

Această situație a determinat autoritățile din județ să ia atitudine și să ceară sporirea controalelor pentru depistarea persoanelor care nu respectă măsurile de protecție.

„Avem 20 de cazuri active în județul Arad, dintre care aproape jumătate dintr-o singură localitate. La această oră nu avem niciun pacient din municipiu, toți sunt din județ. Deocamdată, avem niște focare în județ. Cel mai mare focar este la Sâmbăteni și am solicitat DSP să identifice măsurile legale pentru izolarea acestui focar. Avem cazuri și la Sântana și Covăsânț, dar acolo toți pacienții sunt internați”,a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, citat de presa locală din județ.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problemă e aceea că aproape toţi pacienţii din Sâmbăteni au refuzat internarea.

„Dintre cei opt pacienți din județul Arad care au refuzat internarea pe propria răspundere, șapte sunt din Sâmbăteni. Sigur că asta ne îngrijorează, de asta am solicitat DSP să ia toate măsurile legale posibile pentru a proteja sănătatea arădenilor. Noi avem obligația să avem grijă și de majoritatea cetățenilor, de oamenii sănătoși, chiar dacă judecătorii Curţii Constituționale au decis că nu trebuie să avem grijă de ei”, a mai declarat Cionca.

Potrivit anchetei epidemiologice derulate de DSP Arad, focarele au izbucnit în lăcaşele de cult. „Avem niște focare în întâlnirile religioase. Trebuie să fim atenți, totul pornește de la o responsabilitate socială. Instituțiile nu pot să oprească un focar, populația trebuie să fie responsabilă și disciplinată pentru a limita răspândirea bolii”, a declarat Horia Timiş, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea