CE SE SCHIMBĂ DE ANUL VIITOR PENTRU ASIGURAȚI

Mai puțină birocrație și servicii medicale de mai bună calitate. Asta promite de anul viitor președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătatate. De anul viitor, de când va intra în vigoare noul Contract Cadru, pacienții asigurați nu vor mai face la fel de multe drumuri ca acum. Trimiterile medicale și rețetele compensate vor putea fi onorate oriunde în țară, nu doar în localitatea în care este înregistrat asiguratul. În plus, a afirmat în cadrul Medika Special președintele CNAS, Vasile Ciurchea, vor fi funcționale biletele de trimitere și rețetele electronice. Pacienții cu diabet nu vor mai fi nevoiți să își ia periodic scrisoare medicală de la medicul specialist, își vor putea rezolva problemele în cabinetul medicului de familie.  Casa de Asigurări va deconta doar analizele imagistice, RMN, CT, radiografii, doar dacă sunt de bună calitate și ajută la stabilirea unui diagnostic exact. Instituția va cere explicații dacă pentru un pacient vor fi făcute mai multe analize de același fel, imagistice, într-un interval scurt.


Tot în cadrul Medika Special, președintele CNAS, a declarat că va fi pus în practică un mecanism care să ajute ca bugetul pentru analize să nu se mai termine în primele zile ale lunii. Mai precis, pentru un asigurat, analizele vor avea valabilitate de aproximativ 6 luni (termenul este încă discutat) și cu excepția situațiilor de urgență, asiguratul va putea repeta analizele doar cu plată. În plus, pacienții care merg la Urgență și nu sunt urgențe, își vor plăti consultația și tratamentul.


Tot de anul viitor, ar urma ca și consultul medical decontat de stat să fie reglementat. Spre exemplu, consultul de cardiologie, care e decontat de Casa de Asigurări, trebuie să dureze, dacă e consult inițial, minimum 30 de minute și poate include EKG și Teste de Efort. Reglementaări similare ar urma să fie făcute pentru toate specialitățile medicale.


Pentru bolnavii de cancer ar urma să fie pus la punct un pachet integrat de servicii medicale, care să cuprindă de la terapie psihologică până la testare genetică și tratament personalizat.

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/897288563998747/
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea