Ce spun medicii Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București despre starea copiilor pe care bunica i-a intoxicat cu insecticid: „Unul este în stare gravă la ATI”

Medicii Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală au făcut declarații publice cu privire la starea copiilor din Țăndărei, Ialomița, transportați noaptea trecută la București, după ce au fost intoxicați de bunica lor cu un insecticid puternic, pentru a-i scăpa de păduchi. Băiețelul de 1 an și 11 luni se află în stare gravă la ATI, cu șanse minime de supraviețuire, iar sora sa, în vârstă de 10 ani, primește îngrijiri medicale pe secția Toxicologie a aceleiași unități medicale. 

„Dintre cei doi copii care au ajuns la spital, unul este în secția ATI în stare extrem de gravă, cu insuficiență multiplă de organe și sisteme, ventilat și cu șanse foarte mici de supraviețuire. Celălalt este în secția de Toxicologie, este cu stare relativ bună, primește tratament, este conștient și evoluția este favorabilă” susține dr. Viorela Nițescu, medic primar pediatru-toxicolog, în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București. 

Astfel de cazuri sunt tot mai dese susțin medicii din cadrul celui mai mare spital de pediatrie din țară. „Într-adevăr chiar ne gândeam să tragem un semnal de alarmă pentru că anul acesta în ultimele câteva luni, acesta este a 4-a situație cu care ne-am confruntat. De fiecare dată a fost vorba de cel puțin doi copii din aceeași familie. Dacă vă amintiți cu câteva luni în urmă cazul de la Călărași, acum o lună am un caz al unei familii din Sfântu Gheorghe. Este o situație care a devenit destul de frecventă și are implicații asupra copiilor” a mai spus dr. Viorela Nițescu.

Deși în spațiul public informația a fost că micuții au fost intoxicați cu „Tomoxan”, în realitate substanța pe care bunica le-a administrat-o nepoților săi are un grad de toxicitate mult mai mare. „Din câte știu noi ne confruntam cu astfel de cazuri în urmă cu 25-30 de ani însă, atunci, substanțele utilizare în acest scop erau mai puțin toxice. Era acel Tomoxan, denumirea generică sub care a rămas în limbajul popular. Până anul acesta nu am mai avut de atunci asemenea cazuri (…) Aceste insecticide fac parte din categoria inhibitoarelor de colinesterază, o enzimă esențială pentru desfășurarea activității tuturor organelor din corp. În momentul în care această substanță pătrunde în organism inhibă aproape în totalitate această enzimă și practic toate funcțiile organismului sunt afectate.  Este vorba despre Diazinol” a mai spus dr. Viorela Nițescu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea