Ce spune OMS România despre stropitul străzilor cu soluție de hipoclorit de sodiu

Specialiștii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii România atrag atenţia asupra riscurilor pentru om şi pentru mediu pe care le implică stropirea străzilor cu soluţie de hipoclorit de sodiu, ca măsură de prevenție în lupta cu noul coronavirus. Specialiștii spun că e suficient ca străzile să fie curățate cu detergenți, nicidecum cu hipoclorit de sodiu.

”Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”, precizează OMS România.

Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării, mai precizează OMS România.

Pe de altă parte, este de menționat că odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 4, autoritățile locale au obligația ca până pe 31 martie să găsească soluții pentru ca toate scările blocurilor să aibă dozatoare cu dezinfectanți. De asemenea, autoritățile locale trebuie să dispună dezinfectarea scărilor de bloc, a lifturilor și a spațiilor comune din imobile, ca măsuri de prevenire a coronavirusului.

         

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea