CEL MAI MARE FAKE NEWS, DESFIINȚAT! Prof. dr. Șerban Bubenek aduce cifrele reale privind decesele (VIDEO)

Știrea care arăta că România a înregistrat, într-un interval delimitat de timp, de două săptămâni, cea mai mare mortalitate din spațiul european, s-a rostogolit în ultimele săptămâni în media și a crescut nivelul de îngrijorare al publicului, dar și al specialiștilor implicate în îngrijirea pacienților COVID-19. În realitate, lucrurile stau diferit, iar eroarea a fost corectată de una dintre cele mai autorizate voci din spațiul românesc. Într-o intervenție la Medika Special, miercuri seara, prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a contrazis, cu procente clare, știrea care a produs îngrijorare.

”Vă dau vestea bună și sper să o răspândiți: în România nu există cea mai mare mortalitate la  un million de locuitori. Nu am avut nici acea mortalitate calculată aiurea, pentru două săptămâni, peste 550 de cazuri, nu e cea mai mare. Spania și Marea Britanie au avut, la un moment dat, dacă le faci statistica, câte 10 000 de morți. Dar perioadele scurte de timp nu au niciun fel de semnificație statistică!” a declarat președintele SRATI.

Prof. dr. Șerban Bubenek a explicat că există o bază de date a Societății Române de ATI, pusă la dispoziția Ministerului Sănătății de la debutul pandemiei, în care sunt înregistrate toate decesele produse la ATI. Calculele arată o mortalitate de 48,1 %, ceea ce reprezintă un procent sub rata europeană privind mortalitatea.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea