Cercetare făcută la Universitatea Al.I.Cuza Iași: Exercițiile fizice pot preveni formele grave de COVID-19.

Un studiu derulat de un specialist român, medic și conferențiar universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ar putea schimba modul în care acționăm pentru a preveni infecția cu noul coronavirus.

Conf. Univ. Bogdan-Alexandru Hagiu susține în lucrarea științifică intitulată „The Relationship between Exercise and Medication in Preventing Severe forms of COVID-19 Infection” (Relația dintre exerciții și tratament în prevenirea formelor severe de COVID-19) că exercițiile fizice practicate cu moderație pot preveni formele grave ale infecției cu noul coronavirus.

Anunțul cu privire la rezultatul acestei cercetări a fost făcut de Universitatea din Iași.

Articolul științific de tip revizie arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice (mai ales a celor de anduranță), le îmbunătățește funcționalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciții fizice, cu moderație, chiar și la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor. Cu toate acestea, studiile de specialitate au arătat și că excesul, intensitatea crescută a activității fizice, poate avea efectul invers, de ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire.

Cercetări viitoare vor putea stabili dacă exercițiile fizice practicate cu moderație pot ajuta și la prevenirea agravării bolii pentru pacienții cu forme ușoare”, se arată într-un comunicat al Universității Al. I. Cuza Iași.

Cercetarea, care îl are ca unic autor pe conferențiarul UAIC Iași, a fost publicată în Journal of Pharmaceutical Research International, una dintre cele mai prestigioase publicații medicale, și poate fi consultată AICI.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea