Cercetător român, despre iminența valului 4: “E momentul să luăm în considerare un rapel cu Pfizer pentru cei vaccinați cu AstraZeneca, având în vedere profilul variantei Delta”

Cercetătorul român Octavian Jurma critică în termeni duri eșecul campaniei de vaccinare în țara noastră. Într-o postare pe Facebook, cunoscutul specialist și cercetător în epidemiologie spune că amenințarea celui de-al patrulea val este iminentă, responsabilă de acesta fiind varianta Delta (indiană) a coronavirusului. Dr. Jurma pune eșecul campaniei de vaccinare pe relaxarea grăbită a restricțiilor.

“E una din acele zile în care îți dau lacrimile de ciudă. Am pornit atât de bine și am sfârșit atât de prost. La fel a fost și la Revoluție, “from hero to zero”, de la mândria Europei la rușinea Europei în câteva luni…

Astăzi Guvernul și-a asumat oficial neputința de a asigura siguranța cetățenilor săi. Triumfalismul populist a fost strivit sub călcâiul adevărului obiectiv. Acest conflict între adevărul inconvenient și minciuna convenabilă și populistă se va acutiza pe măsură ce numărul de infectări va reveni în toamnă, când fiecare deces ar fi putut fi prevenit prin vaccinare în vară.

Vaccinarea a fost singura dintre cele trei măsuri majore de protecție (distanțare/izolare, testare și vaccinare) luată în serios de Guvern. Este măsura pe care a pariat atât viitorul siguranției naționale cât și viitorul lor politic. Capitularea în fața pandemiei este un moment de răscruce, care însă nu cred ca va fi gestionat înainte de 25 septembrie din motive pur politice.

Este important să subliniem că nu e populația de vină pentru acest eșec. Era previzibil că o campanie agresivă și populistă de relaxare cu episoade acute de negaționism nu are cum să stimuleze vaccinarea. Nu are cum să stimuleze vaccinarea nici când răsplătești eșecul țintelor asumate cu relaxare mai multă și mai rapidă.

Comitetul de normalizare a uitat că normal în pandemie este să te vaccinezi și că normal e ca instituțiile statului să caute căi de a convinge oamenii să se vaccineze. Mă îndoiesc că românii au nevoie de un comitet care să îi convingă să se relaxeze când mai toate vocile care îndeamnă la prudență au fost reduse la tăcere”,  e de părere Octavian Jurma.

Mai mult, acesta vorbește, în premieră, despre faptul că nu toate vaccinurile vor fi eficiente în fața amenințării tulpinii indiene și recomandă chiar ca persoanele care au făcut vaccinul AstraZeneca să facă un rapel cu vaccin Pfizer, pentru a fi sigure că sunt protejate.

“Nu vom putea opri valul 4 în România, care va lovi predominant în cei nevaccinați și vulnerabili așa cum se vede și în Anglia.

Nu știu ce urmează, nimeni nu știe. Știu doar că mai avem un răgaz de câteva săptămâni liniștite până poate reveni pandemia. Deci vaccinați-vă și bucurați-vă de vacanță. Vom avea nevoie de odihna asta.

De data asta vă spun și vaccinați-vă cu Pfizer sau Moderna, care sunt semnificativ mai eficiente decât celelalte vaccinuri. E de asemenea momentul să începem să luăm în considerare și un rapel cu Pfizer pentru cei vaccinați cu AstraZeneca având în vedere profilul variantei Delta.

Tulpina indiană (Delta) pare să ocolească parțial și imunitatea dobândită prin vaccin, nu doar pe cea naturală. Asigurați-vă și că cei dragi vouă sunt vaccinați, stați de vorbă cu răbdare cu ei dacă e nevoie, e o discuție care le poate salva viața.

Pentru cei care mai ezită, rețineți că vaccinul nu este altceva decât un colac de salvare pentru valurile care vin. Este inconvenabil, dar dacă îl porți și valul nu vine, poți fi în cel mai rău caz subiectul unor hărțuieli negaționiste. Dacă însă nu îl porți și valul vine, poți fi în cel mai rău caz mort”,  a mai scris dr. Octavian Jurma pe Facebook.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes