Colegiul Medicilor avertizează: cinci județe din România nu au nici măcar un medic hematolog

Numărul medicilor hematologi din țara noastră este foarte scăzut, dar aceștia nu sunt repartizați unitar pe teritoriul României, avertizează Colegiul Medicilor într-un comunicat de presă.

Potrivit acestui for, la nivel național sunt peste 300 de specialiști hematologi, iar aproape jumătate dintre ei se regăsesc în București. În schimb, sunt județe care nu au nici măcar un singur medic cu această specialitate. Este vorba despre județele Bacău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Tulcea. De asemenea, sunt județe unde există un singur medic hematolog.


“Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate românesc o reprezintă numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialităţi, precum şi distribuţia acestora la nivel naţional. Trebuie să aducem specialiştii mai aproape de pacienţi, mai aproape de oameni, de comunităţile în care aceştia trăiesc. Ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, dar şi ca medic hematolog, observ şi mă confrunt zilnic cu lipsa unei reţele perfect funcţionale de medici hematologi cu o distribuţie uniformă la nivel naţional a acestora.

Avem pacienţi care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanţe mari pentru a beneficia de un consult hematologic. Vorbim în multe situaţii inclusiv de cazuri grave, iar aceşti pacienţi nu pot beneficia în judeţul de domiciliu de un medic hematolog.

Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autorităţilor locale, dar şi a conducerilor unităţilor medicale din fiecare judeţ de a atrage medici pe specialităţile deficitare“, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat într-un comunicat de presă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea