Complet paralizat, un bărbat a scris, în timp real, cu puterea minții. Premieră medicală a cercetătorilor de la Universitatea Stanford

Paralizat complet de la gât în jos, în urma unei leziuni a măduvei spinării, un bărbat a reușit să își folosească creierul pentru a scrie în timp real, nu doar câteva cuvinte, ci fraze întregi, într-un ritm aproape la fel de rapid precum scrisul clasic.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unei interfețe neuronale create de cercetătorii de la Stanford University, SUA, după cum relatează Nature, într-un articol dedicate acestei premiere medicale.

Experimentul reușit s-a bazat pe implantarea a doi senzori de 4 x 4 milimetri, în creier, aceștia ajutând la citirea gândurilor. Pacientul care a reușit, astfel, să scrie, are 65 de ani și, în ultimii 9 ani, a fost paralizat complet, ca urmare a lezării mădvei spinării. El a trebuit să își imagineze că are în mână un instrument de scris și că începe să scrie pe hârtie. În acel moment, senzorii au detectat intențiile sale, la nivelul activității cerebrale, iar printr-un algortim gândit de oamenii de știință, a fost decodificată mișcarea gândită de creier pentru fiecare literă. Astfel, gândurile s-au transformat în cuvinte afișate pe un ecran de computer. Interesant este că bărbatul a scris într-un ritm de 18 cuvinte pe minut, în condițiile în care o persoană poate scrie, pe un ecran de telefon, cam 23 de cuvinte pe minut.

Tehnologiile folosite, până acum, disponibile pe piață, se bazează pe scrierea cu ajutorul citirii unor mișcări ale ochilor sau pe baza unor comenzi vocale. Totuși, aceste soluții sunt limitative, neputând fi utilizate de către persoanele cărora paraliziile le-au afectat vorbirea sau mișcările ochilor.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea