Consultațiile medicale prin telefon și eliberarea de rețete online, menținute și după 15 mai

România iese din starea de urgență la 15 mai și intră în stare de alertă, însă o parte din măsurile care au funcționat în ultimele 2 luni vor rămâne și după această dată, pentru a reduce pe cât posibil riscul transmiterii noului coronavirus. De pildă, posibilitatea ca pacienții să fie consultați prin telefon sau online, acolo unde prezența în cabinetul medicului nu este neapărat necesară, iar rețetele medicale să poată fi trimise pe mail, va fi prelungită și după 15 mai, a anunțat luni Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Măsura este una vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici – cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.

“O mare parte din măsurile de protecție instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanțe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienți, vor fi menținute și în perioada următoare. Scopul menținerii acestora este limitarea răspândirii infecției cu virus SARS-COV-2 în rândul populației care accesează servicii medicale”, au anunțat luni reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În urma consultărilor cu specialiștii din domeniul sănătății vor fi stabilite reglementările necesare privind modul de acordare a serviciilor medicale, care vor face obiectul unui proiect de act normativ ce va fi supus aprobării Executivului, a mai anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

“Limitarea raspândirii noului coronavirus și accesul în siguranță la servicii medicale vor rămâne prioritare în sistemul de sănătate. Pe perioada stării de urgență, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis recomandarea ca, atunci când apare o problemă de sănătate, pacientul să se adreseze mai întâi telefonic medicului de familie, urmând ca acesta să decidă, după caz, dacă îi acordă o consultație la distanță, îl cheamă la cabinet pentru o consultație clasică sau îl direcționează către un medic specialist. Această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare, când CNAS va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare”, arată reprezentanții CNAS.

“O parte din restricțiile instituite prin Ordonanțele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, adeclarat președintele CNAS, Adela Cojan.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea