CONTRACEPȚIE FĂRĂ HORMONI! A fost autorizat primul gel contraceptiv non-hormonal

Autoritățile americane au aprobat primul produs anticoncepțional pentru femei, care nu conține hormoni, din ultimii 30 de ani. Produsul vine sub forma unui gel și are o eficiență testată mai ridicată decât a pilulelor contraceptive.

Potrivit nytimes.com, gelul a primit vineri aprobarea autorităților americane, devenind astfel primul anticoncepțional non-hormonal pentru femei din ultimele trei decenii.

Prețul gelului contraceptiv ar urma să fie între 250 și 275 dolari pentru o cutie cu 12 pachete.

Deși a fost aprobat, lansarea acestui gel, Phexxi, va fi însă întârziată până în prima săptămână a lunii septembrie, din cauza pandemiei de coronavirus, au anunțat reprezentanții companiei producătoare.

Gelul  vine să completeze piața de contraceptive care este dominată de prezervativele bărbătești și de pastilele anticoncepționale, pe bază de hormoni, cunoscute pentru efectele secundare pe care le au.

Singurele contraceptive non-hormonale de pe piață sunt steriletele, dispozitive intrauterine pe bază de cupru, care sunt adesea asociate cu sângerări și crampe, determinând multe femei să înlăture implanturile încă din  primul an.

Rata de eșec a prezervativelor masculine este de 13%, pentru pastilele hormonale este de 7% și mai puțin de 1% pentru dispozitivele intrauterine, conform Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Studiile clinice au descoperit că Phexxi, care funcționează prin crearea unui mediu ostil pentru supraviețuirea spermei, are o rată de eșec de 13,7% în prevenirea sarcinilor.

Gelul trebuie aplicat în vagin folosind un aplicator cu până la o oră înainte de raportul sexual. În urma studiilor pe voluntare, s-a constatat că, în afara rolului anticoncepțional, gelul are un rol și în a crește satisfacția sexuală la femei, probabil datorită lubrifierii.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes