CORONAVIRUS. Ce urme a lăsat italianul bolnav în România. S-au deschis și dosare penale

32 de probe prelevate de la persoane din zonele vizitate de cetăţeanul italian infectat cu coronavirus sunt în analiză la Institutul “Matei Balş”.

Pe de altă parte, autoritățile anunță că până în acest moment nu există niciun cetăţean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID-19.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până în acest moment nu există niciun cetăţean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19. 26 de români se află în carantină, iar 2.077 sunt monitorizați la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate circa 140 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la coronavirus. Cetăţeniil sunt sfătuiţi să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, li se recomandă să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, marţi, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de “zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

Pe de altă parte, premierul interimar, Ludovic Orban, a anunțat marți că autorităţile au pregătit în fiecare judeţ spaţii pentru carantină instituţionalizată pentru persoanele suspecte de infectare cu coronavirusul.

“Am considerat o prioritate lupta împotriva coronavirus, pentru a preveni şi pentru a combate răspândirea coronavirusului. Am luat decizii care ţin de persoanele care vin zonele afectate. (…) Sunt măsuri care sunt considerate severe, dar după părerea mea erau necesare şi anume aceea de a introduce în carantină instituţionalizată pe toţi aceia care vin localităţile de focar şi care sunt suspuse măsurilor de închidere a localităţilor, de asemenea de a ţine în carantină sub forma izolării a domiciliu pe cei care vin zonele cu cazuri de coronavirus. Avem pregătite în fiecare judeţ locaţii pentru această carantină instituţionalizată”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban, miercuri, înaintea şedinţei CSAT.

Premierul a precizat că, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate aflat în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, este în procedură de finalizare achiziţia de materiale şi echipamente sanitare.

“Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, avem toate procedurile şi planul stabilit şi ne adaptăm la orice situaţie”, a adăugat Ludovic Orban.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea