Coronavirusul a ajuns și la Spitalul Militar Central. 24 de cadre, diagnosticate COVID-19

24 de cadre medicale de la Spitalul Militar Central Dr. Carol Davila au fost confirmate cu infecție cu coronavirus. Sunt ultimele informații transmise de comanda Spitalului Militar, după ce marți a fost anunțată contaminarea a șapte cadre medicale de la aceeași unitate.

La nivelul unității a fost demarată o anchetă epidemiologică, iar persoanele cu care au intrat în contact bolnavii au fost izolate, spaţiile fiind dezinfectate.

Pe de altă parte, Spitalul Militar Central a anunţat  că a demarat, în premieră naţională, un proiect de evaluare serologică periodică a personalului medical şi auxiliar prin determinarea anticorpilor de tip IgM şi IgG anti-SARS-CoV-2 tocmai pentru a identifica eventualele persoane care au trecut prin infecţie fiind asimptomatice.

Subliniem că acest proiect nu substituie metodologia naţională de indicaţie de testare prin RT-PCR a personalului medical simptomatic. Complementar determinărilor de anticorpi prin ELISA, sunt colectate datele de anchetă epidemiologică, acolo unde este cazul, datele de istoric al manifestărilor clinice anterioare şi datele de laborator complementare, inclusiv testarea prin RT-PCR din exudatul nazal şi faringian al celor care au rezultate pozitive atât pentru IgM cât şi pentru IgG. În cadrul acestui proiect, ne propunem testarea personalului, în etape, pentru a stabili nivelul de seroprevalenţă la baseline, iar ulterior prin evaluări periodice putem evalua dacă datele iniţiale suferă modificări în dinamică”, a transmis Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

”Persoanele identificate cu IgG pozitiv sunt testate şi prin PCR din exudatul nazal şi faringian pentru a se stabili debarasarea de virus sau nu. Precizăm că, în lucru, mai sunt încă 650 de probe. În lumina datelor preliminare, considerăm mai degrabă că aceste rezultate pozitive de IgG reflectă o infecţie anterioară cu alte subtipuri de coronavirusuri şi puţin probabil cu SARS-CoV-2. Susţinem această ipoteză şi prin faptul că nu s-au identificat anticorpi de tip IgM în niciuna dintre probele testate, eliminând varianta unor infecţii recente, în ultimele 4 săptămâni. În situaţia în care ar fi vorba de o infecţie în antecedente cu SARS-CoV-2 aceasta s-ar fi produs cu cel puţin 6 săptămâni anterior momentului testării, ori acest lucru este puţin probabil având în vedere că în România a fost identificat primul caz de COVID-19 în data de 26 februarie în judeţul Gorj”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Proiectul reprezintă o propunere de supraveghere a infecţiei cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medical şi auxiliar din spital.

Pe măsură ce vom cumula mai multe date şi vom stabili eventuala corelaţie cu expunerea la SARS-CoV-2 vă asigurăm de transparenţă în faţa opiniei publice prin prezentarea rezultatelor aferente acestei supravegheri. Este prematur la acest moment să tragem concluzii fără să avem date solide care să le susţină şi ne delimităm de orice speculaţie apărută în spaţiul public pe o temă atât de sensibilă şi în continuă evoluţie atât pe plan mondial cât şi naţional”, au mai transmis oficialii Spitalului MIlitar Central.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes