Cum a răsturnat ordinea lumii pandemia de coronavirus/radiografie la minut

Întreaga lume este afectată de coronavirus. Ultimele raportări arată aproape 52 de mii de cazuri de Covid-19 în întreaga Uniune Europeană, în  Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit iar în total, în 145 de țări sunt peste  175.530 de cazuri de infectări şi mai mult de 7.000 de morţi.

Repeziciunea cu care se extinde temutul virus determină autoritățile să ia măsuri fără precedent. În Franţa, doar deplasările absolut necesare sunt autorizate, timp de cel puţin 15 zile. Francezii au voie să iasă doar pentru a merge la spital, pentru a face cumpărături ori a merge la serviciu. Al doilea tur al alegerilor municipale, care ar fi trebuit să aibă loc duminică, a fost amânat. 

Autorităţile germane solicită populaţiei “să rămână în casă”.  De asemenea, în Germania au fost interzise adunările în lăcașurile de cult. La fel, Turcia a interzis rugăciunile colective în moschei.  Guvernul britanic a cerut public evitarea “oricărui contact social” şi a deplasărilor “neimportante”.   În interiorul Uniunii Europene, Spania închide graniţele terestre.  Toţi cei care călătoresc pe teritoriul grec vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile.  Ucraina a închis spaţiile publice între care barurile şi centrele comerciale şi a oprit transportul public.

De altfel, astăzi, liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea o discuție prin videoconferință în contextul în care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen a anunțat introducerea de către Comisia Europeană a unor restricții temporare asupra călătoriilor neesențiale în spațiul Uniunii, ca parte a eforturilor de a combate și a împiedica răspândirea continuă a coronavirusului în Europa. „Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen într-o declarație video, pe contul ei de Twitter. 

„Aceste restricții ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”, a adăugat ea. Excepții vor fi pentru medici și asistente medicale, precum și pentru cei care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, măsuri sunt peste tot în lume. În Statele Unite, Donald Trump le-a solicitat americanilor să evite adunările cu mai mult de 10 persoane. Președintele American a declarat că pandemia de coronavirus ar putea dura până la sfârșitul verii sau chiar mai mult. Și Rusia îşi va închide de miercuri până la 1 mai frontierele pentru cetăţenii străini, din cauza pandemiei declanșate de noul coronavirus, a anunţat luni guvernul rus . Venezuela a decretat carantină totală.  Chile şi-a închis toate frontierele, terestre, maritime şi aeriene iar  Columbia şi-a închis toate frontierele până la 30 mai. Egipt închide aeroporturile începând de joi până la 31 martie.  Algeria va suspenda începând de joi toate legăturile cu toate ţările europene. Canada şi-a închis frontierele străinilor, cu excepţia americanilor. 

De la apariția sa, în decembrie anul trecut, noul coronavirus a făcut cel puţin 7.007 morţi în lume. China este cea mai afectată țară, cu peste 3200 de decese, urmattă de Italia cu aproape 2200 de morți, Iran 853 de morți, Spania, 309 decese.

În fața acestei situații, Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine cu noi recomandări, de a fi  făcut “test fiecărui caz suspect” iar “bolnavii să fie observaţi în continuare cel puţin două săptămâni de la dispariţia simptomelor”. 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea