Coronavirusul închide poarta spre Germania muncitorilor sezonieri din agricultură

În lupta cu coronavirusul, Germania interzice intrarea în țară a muncitorilor sezonieri din estul Europei. Decizia îi afectează pe români, dar nici agricultorilor germani nu le pică bine măsura în condițiile în care muncitorii din Est își făceau bine treaba, iar  germanii nu par a avea cu cine îi înlocui.

Potrivit, dw.com , din cauza crizei generate de coronavirus, muncitorii sezonieri din estul Europei nu mai au voie să vină de miercuri de la ora 17 pentru a lucra în agricultură în Germania. Interdicția are ca scop minimizarea pe cât posibil a riscului de răspândire a coronavirusului, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ferderal de Interne, Steve Alter, la Berlin.

Cei mai mulți dintre cei aproape 300.000 de muncitori sezonieri din agricultura germană vin din România și Polonia.

Asociația fermierilor germani cere ca interdicția să fie pe cât mai scurt timp posibil. Aceiași fermieri spun că muncitorii români își făceau treaba, iar ideea ministrului Agriculturii de a angaja lucrători din diverse domenii care au rămas șomero nu este agreeată de fermierii germani.

Unul dintre ei, agricultorul Thomas Syring, care cultivă sparanghel la Beelitz, lângă Berlin crede că propunerea ministrului nu are sens. Activitatea trebuie învățată, muncitorii au nevoie de experiență. În plus: „Aceasta este o muncă grea, afară, în frig. Ca să înlocuiesc un român sau un polonez, am nevoie de cinci germani.”

Sursa: https://www.dw.com/ro/interdic%C8%9Bie-de-intrare-%C3%AEn-germania-pentru-muncitorii-sezonieri-din-agricultur%C4%83/a-52916111 https://www.dw.com/ro/interdic%C8%9Bie-de-intrare-%C3%AEn-germania-pentru-muncitorii-sezonieri-din-agricultur%C4%83/a-52916111

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea