Covid-19. Românii sunt amendați cu mii de lei, dar tot nu respectă legea

În plină criză generată noul coronavirus când toate statele lumii încearcă să prevină răspândirea bolii și iau măsuri pentru a reduce pe cât posibil numărul morților, în România există numeroase persoane cărora numai de lege nu le pasă. Drept dovadă, amenzile aplicate de polițiști și jandarmi, care sunt de ordinul zecilor în 24 de ore, amenzi cuantificate în sute de mii de lei zilnic.

În ultimele 24 de ore, oamenii legii au întocmit 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 1.273 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Pe de altă parte, polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 10.092 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 16 milioane de lei.

De menționat că începând de duminică, 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Un incident notabil a avut loc în week-end la centrul de carantină din Focșani, unde un bărbat venit din Anglia și introdus în centru de doar câteva ore, s-a urcat pe geam și a amenințat că se aruncă în gol, de la etajul cinci al clădirii.

Bărbatul a revenit din Liverpool şi a fost plasat în autoizolare, însă nu a respectat măsura. El a fost găsit de poliţişti pe stradă şi a fost adus sâmbătă în centrul de carantină din centrul Focșaniului.

Sâmbătă, în jurul orei 21.00, bărbatul s-a urcat pe pervazul geamului din camera sa, de la etajul cinci, şi a început să ameninţe că se aruncă în gol. La fața locului au venit mai multe echipe de poliţişti, pompieri şi negociatori, care circa 30 de minute au purtat discuţii cu bărbatul pentru a-l convinge să coboare de pe pervaz.

Bărbatul a ameninţat în tot acest timp că se aruncă în gol. Nemulţumit că nu are ţigări şi invocând că este sechestrat “deşi nu a omorât pe nimeni”, vrânceanul a cerut să fie lăsat acasă.

În cele din urmă a fost convins că coboare de pe geam dar şi să rămână în centrul de carantină.

În acest moment, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea