Crește bugetul sănătății și se cumpără Remdesivir! Cum vor fi cheltuiți banii alocați din fondul de rezervă

Ministerul Sănătății primește de la Guvern sume suplimentare din din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului. Sunt 570.000 de mii de lei pe care îi primește Ministerul suplimentar, iar cea mai mare parte din sumă va fi utilizată pentru programele naționale de sănătate.

Este vorba despre peste 400 000 mii lei, care vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu: asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV-2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică, acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia, realizarea activităților necesare pentru asigurarea colectării si testării sângelui si produselor sanguine, realizarea activităților de transplant de organe, țesuturi si/sau celule de origine umana.

De asemenea, de 65.000 mii lei vor fi folosiți pentru achiziționarea medicamentului Veklury (Remdesivir), necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID.

“Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențelor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătății din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. .

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea