Cu ce medicament sunt tratați mai nou, cu succes, pacienții COVID-19 din Timiș

Un antiviral administrat de medicii Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus, anunță reprezentanții unității spitalicești.

Medicii au observat, în ultima vreme, că medicamentul Favipiravir dă rezultate foarte bune în cazul pacienților pe care îi tratează. Acesta a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni. Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului. Medicii timișoreni spun că acesta a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-COV 2 și reduce în acest fel perioada de spitalizare. De asemenea, ameliorează simptomele infecției cu noul coronavirus.

Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID 19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, a declarat dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, citată într-un comunicat al unității medicale.

Problema e că medicamentul poate avea efecte secundare, tocmai de aceea nu poate fi administrat decât în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiștii mai spun că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel așteptat, durata tratamentului fiind de cinci zile.

Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara, și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a explicat medicul infecționist Maria Cerbu.

România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir, care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea