Cum privesc românii, de fapt, ideea de educație sexuală. Psihologul Ovidiu Telegescu: „O ascundem sub preș”

Dezbaterile privind educația sexuală în școli au polarizat societate românească. În timp ce unii o consideră necesară, alții susțin că nu este deloc important ca elevilor să li se vorbească despre o viață sexuală sănătoasă. Dar oare cine ar trebui să poarte aceste discuții cu cei mici?

La „Sistemul Medikal”, emisiune difuzată de Medika TV, psihologul Ovidiu Telegescu a explicat, în direct, faptul că societatea românească se ferește să abordeze orice subiect legat de sexualitate sau sănătatea sexuală. Chiar și în familie, mulți părinți evită să discute cu copiii despre astfel de subiecte. „ Subiectul este ascuns sub preș, iar multe familii refuză să discute cu copiii despre tot ceea ce înseamnă igiena reproducerii sau o viață sexuală sănătoasă. Sănătatea sexuală este dată de la unul la altul, o ascund fie prin rușine, fie prin neștiință, fie prin dezinteres. Iar această situație s-a răspândit și la nivel comunitar” este de părere specialistul.

În ceea ce privește polarizarea socială pe acest subiect, specialiștii sunt de părere că o lipsă de coerență în ceea ce privește comunicare publică este principală cauză care a generat-o.

„Ducem lipsă de comunicatori reali. Atunci când nu avem o politică de sănătate, putem să facem noi orice că vom fi priviți cu reticență. Este foarte adevărat că s-au și vehiculat multe informații alandala, iar cu o zestre culturală ca a noastră nu este bine să venim cu bâlbe sau cu afirmații radicale, pentru că nu vom câștiga teren. Totul pleacă de la nivel superior și acordând permisiunea specialistului să facă acest lucru” a mai spus psihologul Ovidiu Telegescu, la Medika TV.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea