CUM SE COMPROMITE ACȚIUNEA DE RECOLTARE DE PLASMĂ HIPERIMUNĂ. Pe principiul ”Vă mai trebuie o ștampilă!”, donatorii puși să aducă rezultatele a două teste negative

În ultimele săptămâni, responsabilii mai multor centre de transfuzii din țară au transmis public că se confruntă cu o lipsă de donatori de plasmă hiperimună. Cei care pot deveni donatori sunt românii care au trecut prin infecția cu noul coronavirus și și-au format anticorpi. Din spitale, infecționiștii au continuat să explice că plasma cu anticorpi este extrem de eficientă în gestionarea cazurilor potențial grave, dar și că nu există suficiente rezerve pentru ca procedura să fie utilizată în cazul tuturor bolnavilor care ar avea nevoie.

Jurnaliștii de la digi24.ro au descoperit un răspuns probabil, deși nu singurul, al acestei stări de fapt. Românii care se prezintă să doneze plasmă trebuie să prezinte dovada a două teste negative, ceea ce confirmă vindecarea de COVID-19. Numai că, în contextul actual, externarea se poate face înaintea negativării, cu condiția izolării la domiciliu, iar unii pacienți nu au rezultatele a două teste negative. Caz în care ar trebui să facă pe propria cheltuială, al doilea test, ceea ce înseamnă un cost de 300-400 de lei. Un astfel de exemplu, este cel al unui dâmbovițean care arată cum statul își pune singur piedici în campania de recoltare de plasmă hiperimună pentru pacienții COVID-19. Detalii AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea