Cum va avea loc o înmormântare în cazul unui deces provocat de coronavirus

Autoritățile se pregătesc și de mai rău, în lupta cu coronavirusul. Deși România nu înregistrează până acum nici un deces provocat de COVID 19, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin pentru aprobarea protocolului specific în caz de deces al pacienţilor infectaţi, ordin care a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului emis de Ministerul Sănătății, trupul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu COVID-19 nu se autopsiază. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP 22 (pe bază de formol).

Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului sau instituţiei de medicină legală, în aşteptarea derulării procedurilor şi a familiei pentru identificare. În situația în care nu există frigider cu posturi separate, se va identifica un spaţiu separat faţă de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

Cel mult două rude ale decedatului pot vedea cadavrul, însă acestea vor trebui să poarte echipament de protecţie. Familia este cea care aduce sicriul în care pune cadavrul. Înmormântarea va avea loc cât de repede posibil.

Din acest moment şi până la înmormântare sau incinerare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia. Înmormântarea şi incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Pentru aparţinătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun urmată de dezinfecţia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecţiei mâinilor prin frecare”, se mai arată în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Reguli clare sunt valabile și pentru angajații spitalelor care vor fi nevoiți să manevreze trupurile, pentru angajații de la medicină legală, dar și pentru aparținători.

Toți vor trebui să poarte echipamente de protecție, combinezoane, măști și mănuși de protecție.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea