Cum vor fi sărbătorile de iarnă în pandemie. Masca, obligatorie și de Crăciun

Sărbătorile de iarnă de anul acesta nu vor semăna cu cele de anul trecut. Este declarația făcută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat,  care a spus la Digi 24 că nu se știe deocamdată dacă până la Crăciun și Anul Nou vor fi impuse noi restricții.

Masca va fi obligatorie și de sărbători, la fel și distanțarea fizică și, cel mai probabil, activitățile în spațiile publice vor fi limitate și de Crăciun.

Declarația sa vine în contextul în care țara noastră se confruntă cu un al doilea val pandemic care a lovit cu putere și care face ca România să înregistreze mii de cazuri noi de infectare zilnic.

Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai precizat că populația este mai expusă în familie și a spus că recomandarea autorităților, care este valabilă și în acest moment, este ca petrecerile de sărbători să se desfășoare strict în familie, nu în cea lărgită.

În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă să vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc! Unii au încercat să denatureze declarațiile de la Guvern. Nu putem să intrăm în casele oamenilor și să spunem ce să facă. Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască. Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmite este mai mare. Ăsta e un lucru logic”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes