De azi, încă o lună de stare de alertă. Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în România

Începând de astăzi, se prelungește starea de alertă în țara noastră. Nu au fost introduse restricții noi, cu o singură excepție, dar se mențin toate celelalte măsuri impuse până acum.

Asta nu înseamnă că românii vor avea liber la petreceri. Dimpotrivă, autoritățile vorbesc despre necesitatea respectării regulilor sanitare și limitarea întâlnirilor cu persoane pe care nu le întâlnim frecvent.

Din punct de vedere al sărbătorilor care urmează, sfatul clar este respectarea regulilor şi limitarea la maxim a mobilităţii şi a contactului, mai ales cu persoanele cu care nu stăm şi nu avem contact obişnuit ei tot timpul, purtarea măştii„, a spus, la Antena 3, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

De altfel, un mesaj similar au și medicii infecționiști. Încă de acum o lună, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a avertizat că în perioada sărbătorilor cele mai bune întâlniri de familie sunt cele online.

Vine Crăciunul, iar de Crăciun tuturor ne place să ne strângem în familii. Recomandarea mea este să nu facem acest lucru. Vrem să ne facem un brad, nu avem decât să facem unul la noi, unul la părinți, unul la bunici, fiecare cu bradul lui și eventual comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare, dar nu împreună”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel la Medika TV.

Pe de altă parte, Arafat a adăugat că măsurile privind carantinarea unor localități, luate în ultima vreme, au dat rezultate.

Avem, în acest moment, diferite situaţii. Avem zone care sunt la incidenţa peste 3 la mie, avem zone între 1,5 si 3 la mie, localităţi şi judeţe chiar. Avem zone care se află sub carantină la acest moment, localităţi care urmează să iasă, dacă coboară la un nivel satisfăcător. Semnalele pe baza carantinării care s-a făcut sunt pozitive. În majoritatea localităţilor carantinate acum 14, 21, 27 zile sau chiar 30 de zile se iese deja din carantină, pentru că au atins un nivel sub 5, după ce au început cu 10-11. Continuăm cu măsurile care au fost impuse. Singura măsură care nu s-a mai prelungit a fost închiderea pieţelor agroalimentare„, a mai spus Raed Arafat.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea