DE CE A AJUNS TIMIȘUL SĂ NU MAI AIBĂ LOC PENTRU BOLNAVII COVID. Explicațiile doctorului Virgil Musta

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, Spitalul Victor Babeș din Timișoara a ajuns în situația de a nu mai avea paturi pentru bolnavi. Este o situație pe care medicii de aici o anticipau încă de acum câteva zile și la care nimeni nu dorea să se ajungă.

Medicul infecționist Virgil Musta a explicat, într-o postare pe Facebook, cum a ajuns spitalul la care lucrează în această situație.

“Vorbind de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în primul rând, aici sunt de fapt 5 clinici, 2 de Boli Infecțioase, 2 de Pneumologie și una de Chirurgie Toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeș a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare și am adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți covid. În acele condiții, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie și 12 paturi pe terapie intensivă. Ulterior, după ce numărul pacienților covid a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-am repus la dispoziția bolnavilor non-covid, care aveau (și au) nevoie urgentă de îngrijire și spitalizare (atât pe secție, cât si pe ATI) în specialitățile pe care le asiguram, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților covid, care totaliza 50 paturi și 5 paturi pe terapie intensivă.

Așa se explică faptul că acum, această zonă dedicată covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți”,  a scris dr. Virgil Musta.

Specialistul a făcut, totodată, din nou apel la populație să respecte măsurile de prevenire pentru evitarea îmbolnăvirii.

“Suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecție Covid-19 au crescut alarmant și în județul Timiș. Consecutiv a crescut și numărul de forme severe și critice, precum și de decese. Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu respectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități. Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI”,  spune medicul timișorean.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea