De ce are nevoie România pentru reformarea sistemului de sănătate. Propunerile unui specialist din sistem

Într-un articol publicat de agenția de presă Hotnews, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, vine cu o serie de soluții pentru reformarea sistemului de sănătate. Dan Zaharescu propune un sistem rezilient, care să poată asigura și menține o calitate înaltă a serviciilor de sănătate prin accentul crescut pus pe prevenție, prin accesul la opțiuni terapeutice eficiente, prin flexibilitate în utilizarea capacității spitalelor și prin abilități de mobilizare a resurselor pe timp de criză.

Un plan național de cancer, prevenție în diabet și telemedicina ar fi principalele direcții propuse de director ARPIM.

Industria farmaceutică a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei COVID-19, sprijinind sistemele de sănătate prin donații și programe de susținere și demarând proiecte majore de cercetare pentru soluții de diagnostic, tratamente și vaccinuri.

Ca partener constant în această luptă, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține că un dialog structurat despre sănătate – văzută ca o oportunitate strategică și o investiție în viitor – este absolut necesar, prin implicarea principalelor părți interesate (Guvern, mediul universitar, companiile farmaceutice, de echipamente medicale, industria IT, etc).

Printre măsurile propuse de ARPIM se numără crearea unui Consiliu Strategic al Inovației în Sănătate, care să propună planuri de acțiuni pe următorii 5 ani și să elaboreze planul de țară în domeniul inovației medicale; implementarea unui plan Național de Cancer, care să includă definirea traseului pacienților pentru primele 5 cancere ca și mortalitate. În plus, printre măsurile urgente, identificate în timpul crizei COVID-19, este implementarea Strategiei Naționale de e-health, prin recunoașterea și definirea consultației de tele-medicină (la distanță) de Colegiul Medicilor, reglementarea modalităților de decontare și crearea registrelor pentru primele 5 patologii ca mortalitate în România.

Nu în ultimul rând, ca fondatori ai Forumului Român de Diabet, susținem aprobarea și implementarea Legii Prevenției în Diabet, aflată acum în dezbatere la Camera Deputaților. Aceasta va crea cadrul necesar derulării unor acțiuni concrete de prevenție a diabetului la nivel național, care vor contribui pe termen mediu și lung la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor predispuse la diabet, precum și la depistarea precoce a bolii și tratarea acesteia încă din stadii incipiente”, spune Dan Zaharescu.

Potrivit acestuia, accesul la medicamente noi trebuie să rămână o prioritate, prin reglementarea unui sistem de rambursare constant și predictibil. El menționează că în cursul acestui an doar 31 de molecule noi au fost incluse în lista medicamentelor compensate și gratuite, destinate pacienților cu boli cardiace cronice, afecțiuni oncologice, hepatice cronice și ciroze, afecțiuni oftalmologice, boli endocrine, colagenoze majore care sunt tratați în cadrul programelor naționale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever. Alte zeci de medicamente salvatoare de vieți așteaptă includerea în lista celor compensate.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea