De ce consideră profesorii că educația sexuală e importantă pentru elevi: „ Nu este vorba despre sex”

Spațiul public este invadat de opinii pro și contra cu privire la orele de educație sexuală care ar trebui să se desfășoare în școlile din România. Unii dascăli susțin necesitatea lor și explică faptul că o astfel de materie nu are rolul de a prezenta doar aspecte legate de sexualitate.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, profesorul de istorie Marcel Bartic a explicat ce rol poate să aibă educația sexuală în școlile din România:

Educația sexuală nu este despre sex, unii o confundă cu pornografia. Este despre dezvoltare personală, despre consiliere psihologică, despre cum să îi învățăm pe copiii noștri să fie responsabili în legătură cu propria sexualitate”, a spus Marcel Bartic.

Mai mult, profesorii sunt de părere că școala este singurul loc în care elevii pot primit informații adecvate în cadrul orelor de educație sexuală.

Sunt absolut convins de necesitatea educației sexuale în școală, și nu doar pentru adolescentele care rămân însărcinate. Faptul că aceste fete nu vin la școală este un efect al faptului că ele nu au avut acces la educația care trebuie, pentru că dacă le-ar fi fost oferită la timp lucrurile ar fi stat altfel. 6 din 10 băieți și 4 din 10 fete accesează site-uri pentru adulți și chiar și în familiile bune se întâlnește această situație. Sunt de asemenea cazuri în care băieții cresc fără să învețe că Nu! e nu!. Sunt situații în care fetele nu înțeleg de ce nu este în regulă să trimiți poze nud pe rețelele de socializare, doar pentru că ți le cere cineva. Părinții au fie rețineri, fie lipsa de cunoștințe să le explice toate aceste lucruri, și tocmai de aceea este important ca aceste explicații să fie oferite de școală”, a mai spus prof. Marcel Bartic.

Și Patriarhia Română s-a poziționat public în legătură cu introducerea educației sexuale în școli, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române declarându-se împotriva acestui demers.

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea