De ce este vaccinul AstraZeneca privit ca “oaia neagră”. Explicațiile și măsurile pentru risipirea îngrijorării populației

Mulți români ezită să se vaccineze cu serul produs de compania britanică AstraZeneca, dezvoltat împreună cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.  Asta după ce numărul persoanelor care au raportat reacții adverse după vaccinarea cu acest ser s-a dovedit mai mare decât în cazul celor care au primit serul Pfizer sau cel de la Moderna.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare crede că populația este informată incorect sau insuficient, motiv pentru care CNCAV va lansa o campanie de informare tocmai pentru a alunga orice îngrijorări legate de vaccin.

Există o ezitare mai mare a doritorilor pentru vaccinarea persoanelor care ar fi altfel eligibile pentru vaccinare. Pentru acest lucru chiar avem mai multe demersuri pentru a intensifica campaniile de comunicare în mod deosebit, cu personalul medico-sanitar. Știu că se organizează mai multe web-inarii științifice care au ca scop prezentarea datelor legate de eficiența și profilul de siguranță al celor trei tipuri de vaccinuri autorizate, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Neraționale de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a explicat că reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai grave comparativ cu ale altor seruri, dar beneficiile sunt mari, pentru că previne în mod evident formele grave de boală, în cazul infectării cu noul coronavirus.

Chiar dacă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca avem o rată mai crescută de raportare a reacțiilor adverse este de subliniat că nu sunt mai severe, nu sunt mai grave, noi facem această analiză pe fiecare tip de vaccin, practic este același tip de reacție adversă doar că sunt mai frecvent raportate. Ține de reactogenitatea vaccinului, este un alt tip de vaccin, vom vedea și datele de la Johnson&Johnson, dacă se comportă la fel din punct de vedere al reactogenității, ținând cont că este un vaccin bazat tot pe vectori virali. Pentru formele severe, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim, protecția este foarte ridicată. Este peste 95, poate chiar 100% în anumite studii, și, de asemenea, avem date care ne certifică scăderea riscului chiar de infecție asimptomatică și de transmitere”,  a explicat Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes