De ce mulți dintre diabetici ajung să sufere de insuficiență renală

Diabetul este cauza multor boli, care apar ulterior acestui diagnostic. Printre cele mai frecvente probleme sunt cele ale rinichilor. O treime dintre pacienții diagnosticați diabet dezvoltă nefropatia diabetică, o boală renală agresivă care, nediagnosticată la timp și netratată, duce la insuficiență renală. Rinichii cedează și se blochează, nu mai evacuează substanțele toxice din organism și se ajunge la dializă.

Pacienții cu diabet au însă speranțe că afectarea rinichilor poate fi prevenită, iar evoluția bolii acestora poate fi semnificativ încetinită.

Speranțele vin în urma unui studiu realizat de cercetătorii britanici, care au descoperit recent că responsabilă pentru afectarea rinichilor în cazul diabeticilor este o proteină.

“Studii recente au legat anumite forme de boală renală cu proteine numite connexine, care în mod normal ajută la facilitarea comunicării între celulele renale. Dacă aceste connexine nu reușesc să comunice pornește un lanț de evenimente care duce în cele din urmă la insuficiență renală. O singură connexină – numită Cx43 – înrăutățește de fapt întreaga situație, așa că noile noastre cercetări s-au gândit să blocheze eficient Cx43 “, a spus Claire Hills de la Universitatea Lincoln, citată de Medical Express. “Oferind o perspectivă asupra declanșatorului inițial pentru vătămarea precoce în boala renală cronică, expunem perspectiva tentantă că prin modificarea comunicării dintre celule am putea preveni leziunile renale și progresarea lentă a bolii.”

Echipa a reușit să blocheze Cx43 cu o altă proteină – Peptida 5 – și să reducă semnificativ efectele negative asupra rinichilor. Asta dă speranțe pentru viitoare tratamente-țintă, care să prevină problemele renale în cazul diabeticilor.

„Diabetul este cea mai frecventă cauză de insuficiență renală în Marea Britanie. Se estimează că 40% dintre persoanele cu diabet de tip 1 și de tip 2 vor dezvolta boli renale cronice în timpul vieții. Proiecte ca acesta ajută înțelegerea modului în care diabetul poate duce la complicații renale și dă speranțe în ceea ce privește prevenirea consecințelor devastatoare pe care le poate avea“, a spus  Edward Johnston de la Diabetes UK.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes