De ce nu au curaj medicii să facă vaccinul anti-COVID. Valeriu Gheorghiță: ”Vorbim de o intenție, dar datele se vor schimba”

După cum a anunțat Medika TV încă de acum 10 zile, direcțiile de sănătate publică din țară au început catagrafierea personalului medical pentru evaluarea necesarului de doze de vaccin anti-covid, în condițiile în care această categorie este prioritară. Vaccinul se face pe bază de voluntariat, dar autoritățile de sănătate publică au deja parte de surprize: sunt mulți angajați din sistem care s-au declarat reticenți, în acest moment, față de un vaccin împotriva noului coronavirus.

Reticența vine din faptul că încă sunt multe necunoscute legate de viitorul vaccin și există deja voci din lumea medicală care susțin că nu se vor vaccina.

Potrivit unor date preliminare, în acest moment doar circa jumătate din numărul cadrelor medicale și-au arătat deschiderea pentru a fi imunizați. În unele județe, situația e de-a dreptul dramatică. Potrivit Ziarul de Bacău, în județul Bacău, în acest moment, doar 20% din totalul cadrelor medicale sunt dispuse să facă vaccin.

Din 240 de medici, doar 74 au declarat că vor să facă vaccinul, iar din 976 de asistenți medicali, doar 224 s-au imuniza.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-covid, spune că datele se vor schimba.

Sunt foarte importante aceste date, dar trebuie să le luăm ca pe o intenţie de moment. În momentul de faţă nu avem suficiente date concrete legate de caracteristicile unui anumit tip de vaccin. Noi, în momentul de faţă, vorbim de o activitate de vaccinare şi nu de un vaccin anume, drept pentru care cred că atunci când personalul medical, când această categorie importantă profesională, va avea acces la date importante, date care să fie evaluate de experţi, datele furnizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, este foarte probabil ca o mare parte din categoriile acestea profesionale să-şi schimbe opţiunea. Vorbim, în momentul de faţă, de o intenţie de moment, în baza datelor existente la momentul actual. Este legitimă, din punctul meu de vedere, această reticenţă şi acest scepticism, pentru că oamenii au nevoie realmente de mai multe informaţii pentru a lua această decizie”, a declarat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

Pe de altă parte, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a reușit să adune toate datele necesare despre noile tipuri de vaccin. Susținător al vaccinării, acesta a scris, pe pagina sa de Facebook, o postare amplă, în care explică pe înțelesul tuturor cum funcționează noile vaccinuri. Postarea medicului specialist psihiatru a devenit viral și are mii de distribuiri. Explicații pot fi găsite AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea