DECIZIE A MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII: românii bolnavi de COVID-19, tratați cu două medicamente controversate, pe care OMS le-a respins

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat tuturor statelor lumii să nu mai utilizeze hidroxiclorochina și antiviralul Kaletra în tratarea bolnavilor de COVID-19, România încă folosește această combinație terapeutică. Medicii infecționiști consideră eficientă hidroxiclorochina, medicament administrat bolnavilor de malarie.

În data de 7 august 2020, Ministerul Sănătății din România a adoptat un nou protocol terapeutic, pe care spitalele din întreaga țară trebuie să-l urmeze în tratarea bolnavilor de COVID-19.
Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, Ghidul terapeutic include medicamente anticoagulante, antibiotice, imunomodulatoare și plasma convalescentă.

În ceea ce privește medicamentele antivirale, Ministerul Sănătății nu a exclus de pe listă controversata schemă hidroxiclorichină – Kaletra (medicament antiviral alcătuit din două substanțe Lopinavir și Ritonavir, utilizat pentru tratarea pacienților diagnosticați cu HIV).

De asemenea, pe aceeași listă au fost incluse și Remdesivir, Umifenovir și Favipiravir.

Decizia Ministerului Sănătății de a folosi hidroxiclorochina și Kaletra vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor să nu mai folosească această combinație medicamentoasă pentru tratarea COVID-19.

Un studiu clinic randomizat efectuat asupra a 199 de pacienți cu forme medii și severe a arătat că Lopinavir/Ritonavir a determinat o regresie mai rapidă a simptomelor și a redus rata de decese fără ca diferența să atingă pragul semnificației statistice, iar un altul a generat mai multe efecte adverse și nu a redus durata de excreție virală. Totuși, având în vedere datele favorabile existente, acest medicament rămâne încă o alternativă”, își motivează Ministerul Sănătății decizia de utiliza Kaletra în tratarea bolnavilor COVID-19.

Totuși, medicii infecționiști din țara noastră consideră eficient tratamentul cu hidroxiclorochină.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea