Depresia în cuplu, inamicul  vieții de familie. Medic: Factorii de risc sunt multipli

Depresia nu afectează la nivel individual, ci își poate pune amprenta și asupra vieții de familie. Este o realitate tot mai prezentă în zilele noastre ca depresia să distrugă căsnicii închegate.

Factorii de risc ai depresiei care apare în cuplu sunt numeroși. Stilul de viață al partenerilor, responsabilitățile pe care aceștia și le asumă sau lipsa comunicării pot genera probleme în sfera psiho-emoțională. Iar de aici până la depresie mai este doar un singur pas.

„Se întâmplă lucruri la care nu ne-am fi așteptat. Poate că un partener muncește prea mult, celălalt muncește mai puțin, faptul că nu se comunică în general și învățăm să cerem de la noi mult mai mult decât ar fi nevoie să facem. Faptul că unul dintre parteneri are mai multe roluri în respectivul cuplu, atunci lucrurile se complică” a explicat la Medika TV, dr. Maria Roman, medic primar psihiatru.

Apariția primului copil poate fi un factor declanșator al depresiei în cuplu, mai ales în cazul bărbaților, sunt de părere specialiștii.

„Partea cea mai vulnerabilă într-un cuplu este atunci când apare primul copil, pentru că mama se conectează pentru copil, apar multe schimbări hormonale, iar partenerul este pus pe un loc inferior, iar dacă nu se discută relația se poate destrăma” susține dr. Maria Roman.

Pentru a depăși toate aceste obstacole, este necesar ca ambii parteneri să se cunoască foarte bine, să se susțină și să-și accepte vulnerabilitățile. În cazul în care situația scapă de sub control, cabinetul de psihoterapie este o soluție eficientă.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes