DESCOPERIRE. Pacienții bolnavi de COVID-19 au un mare deficit de vitamina D

Responsabilă pentru susținerea sistemului imunitar, vitamina D se găsește în concentrații mici în cazul bolnavilor care suferă de COVID-19. Este informația care se regăsește într-un studiu realizat într-unul din cele mai mari spitale din Spania.

Bazat pe analizele provenite de la peste 216 pacienți internați în Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla din Santander, Spania, studiul a fost publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Datele clinice au arătat că 80% din pacienții integrați în această cercetare, majoritatea bărbați, aveau carențe de vitamina D. Vitamina D este un hormon produs de rinichi, responsabil pentru reglarea nivelului de calciu în sânge și are legătură și cu sistemul imunitar.

Deficiențele de vitamina D sunt asociate unei varietăți de probleme de sănătate, iar oamenii de știință încearcă acum să le descopere. Cercetătorii spanioli sunt de părere că orice carență de vitamina D trebuie tratată, mai ales în cazul pacienților vârstnici sau al celor care suferă și de alte afecțiuni.

Tratamentul cu vitamina D trebuie recomandat tuturor pacienților diagnosticați cu COVID-19 care au un nivel scăzut al acestui hormon în sânge. El susține buna funcționare a sistemului imunitar” este de părere dr. José L. Hernández, din cadrul Univeristății Cantabria, citat de agenția de presă spaniolă EFE.

Totuși, impactul pe care vitamina D îl are în tratarea COVID-19 va fi supus atenției oamenilor de știință în studii ulterioare.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea