Dezinformare pandemică. Cifrele infectaților sunt, pe alocuri, măsluite de calculatoare

În lipsa unei testări masive a populației, specialiștii pun la îndoială cifrele pe care autoritățile le oferă cu privire la evoluția pandemiei în România.

Tot mai multe voci din lumea medicală reclamă public dezinteresul autorităților în privința testărilor. Practic, lipsa testelor are ca efect distorsionarea imaginii cu privire la evoluția pandemiei. Așa se face că zonele care ar trebui să devină roșii, de exemplu, sunt în realitate zone verzi. Specialiștii nu se feresc să recunoască faptul că prezentarea unei alte realități ține de comanda politică.

Dacă un DSP dintr-un anumit județ primește o comandă politică locală, «las-o mai moale cu testarea că nu ne place să apară indicatorul», cum s-a întâmplat în Ilfov și imediat s-a dat vina pe calculator. Avem dovezi clare că DSP-urile sunt controlate în acest fel, mai ales prin scoaterea acestor cazuri de manipulare a indicatorilor. Avem un anumit scenariu, pe baza lor luăm decizii, deciziile vor fi proaste dacă indicatorii sunt prost calculați. Putem deschide pe un scenariu verde, când realitatea este complet roșie și asta este cea mai mare problemă legată de indicatori. Nu vă atingeți de ei, indiferent cum îi calculați și indiferent cum puneți pragurile nu-i mai manipulați”, a declarat medicul Octavian Jurma, în direct la Medika TV.

Pe de altă parte, specialiștii susțin că autoritățile ar trebui să fie mult mai implicate în desfășurarea campaniei de vaccinare a populației. „Noi avem o armă, vaccinarea. Dacă autoritățile s-ar mobiliza să vaccineze mai repede, nu am mai vorbi despre lipsa testelor, despre apariția mutațiilor, pentru că și mutațiile, în momentul în care virusul nu mai circulă, nu mai are cum să apară”, a declarat medicul infecționist, Virgil Musta, pentru Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes